Melkgeitenhouderij 

Frank’s farm wil niet alleen haar producten in de markt zetten. De basis ligt bij het houden van geiten met respect voor het dier. We willen ook niet alleen kenbaar maken wat Frank’s farm doet, daarom kunt u op deze pagina meer ‘algemene informatie’ lezen over onze melkgeitenhouderij.

 

Productie & gezondheid

Wij houden onze geiten vanwege de melk die ze geven. Al onze geiten samen geven ruim 4 miljoen liter melk per jaar, dat is dus 1400 liter melk per geit per jaar. De melk wordt verkocht en verwerkt tot allerlei lekkere producten zoals kwark, verse witte kaas, harde (Goeie Geit) geitenkaas. We zorgen goed voor onze geiten en daar worden we voor beloont. Want een gezonde geit die goed in haar vel zit zal meer melk geven én geeft ons een goed gevoel door haar tevreden aanblik. Ze zijn bijna nooit ziek. Als een geit toch ziek wordt komt ze in een apart hok en krijgt ze intensieve zorg en eventueel medicijnen. Ook worden ze allemaal elk jaar gevaccineerd tegen Q-koorts.

 

Rust, reinheid & regelmaat

Wist je dat een melkgeit in Nederland vaak liever binnen is dan buiten? Binnen heeft ze namelijk alles wat haar hartje begeert; voer, water, beschutting en een veilig en droog plekje in de schaduw. Geiten hebben een hekel aan regen en natte voeten. Ook zijn geiten erg kieskeurig in wat ze lekker vinden, zodra ze over het gras gelopen hebben smaakt het ze niet meer. Zelfs wanneer wij als mensen massaal de zon opzoeken, dan wil de melkgeit liever in de schaduw blijven. Tot slot is het Nederlandse klimaat erg wisselvallig en ook daar houd een geit niet van. Geiten willen rust, reinheid en regelmaat, elke dag hetzelfde. Onze stallen voldoen aan alle wensen van onze geiten. In de zomer zijn de zijkanten en de nok van de stal helemaal open, waardoor je eigenlijk buiten staat, maar wel in de schaduw en van alle gemakken voorzien.

 

Een geit gaat niet zomaar melk geven

Een vrouwelijk lammetje (een geitje) dat bij ons wordt geboren wordt grootgebracht, op onze opfoklocatie. Als ze zes tot zeven maanden oud is gaat ze bij de bok. De bok dekt vervolgens het geitje. Het drachtige geitje komt ongeveer 1 maand voor het lammeren terug naar de moederlocatie. Ze is dan bijna een jaar oud. Na 148 dagen zwangerschap worden haar lammetjes geboren en gaat ze melk geven. Het nieuwe moedertje wordt door ons gemolken. De eerste melk (dat noemen we biest) geven we aan de lammeren. Vanaf de 4e dag gaat de melk in een grote koeltank zodat wij lekkere geitenmelk hebben voor allerhande producten.

 

Lammerenhotel

De lammetjes gaan zodra ze geboren zijn naar een aparte stal, de lammerenstal. De eerste dag krijgen ze met een fles biest. Biest is de eerste moedermelk met alle antistoffen. Nadat ze deze eerste melk op hebben mogen ze naar de grote groepshokken met een dikke laag strooisel. Via een automaat krijgen de lammeren de hele dag, vers aangemaakte, warme melk. De melk is speciaal op maat gemaakt voor lammetjes en kopen wij in als poeder. De automaat mixt de poeder met water. In de lammerenstal zijn de lammetjes in groepen gehuisvest met een klimtoestel, onbeperkt melk en daglicht en ze krijgen geen antibiotica. We nemen de lammetjes meteen weg van de moeders, omdat jonge lammetjes net als baby’s hele intensieve zorg nodig hebben die we ze in de grote melkgeitenstal niet kunnen geven. In de lammerenstal is de temperatuur optimaal, er is geen tocht. De ruimte is schoon, waardoor ze geen ziektes oplopen. En we weten zeker dat ze voldoende en goede kwaliteit biest drinken, zodat ze een goede weerstand opbouwen.

 

Gevaarlijk scherp

Een onderdeel van de opfokperiode is het onthoornen van de lammetjes. Melkgeiten krijgen namelijk hele grote hoorns met scherpe punten. Hiermee kunnen ze elkaar lelijk verwonden, niet met opzet, maar vaak wel met een dodelijke afloop. Daarom kiezen wij ervoor om het hoornbeginsel op jonge leeftijd onder algehele narcose te laten verwijderen door de dierenarts. Ook krijgen ze een pijnstiller die drie dagen werkt. Zodra ze wakker zijn gaan ze weer melk drinken en spelen alsof er niets veranderd is. Zo kan een kleine ingreep veel onacceptabel dierenleed voorkomen.

 

Bokjes

Alle geitjes worden opgefokt tot grote melkgeit. We kunnen slechts een klein deel van onze mannelijke lammetjes (bokjes) houden, want één bok kan wel 70 geiten dekken. Daarom zoeken we voor de andere bokjes een andere bestemming. De bokjes houden we voor het geitenlamsvlees. Dit klinkt misschien een beetje sneu, maar de bokjes hebben juist geluk dat ze op Frank’s farm wonen. Want wij zorgen met liefde voor onze dieren. Omdat we er zo van kunnen genieten als we gezonde, vrolijke dieren zien. Vanaf Frank’s farm gaan ze rechtstreeks naar een Nederlands slachthuis. Vervolgens wordt het vlees door ons lokaal vermarkt of gaat het op export naar Zuid-Europa, waar geitenlamsvlees van oudsher een echte lekkernij is.

 

Wil je nog meer weten over onze melkgeitenhouderij, dan mag je dat altijd aan ons vragen. Of je komt met een groep bij ons op excursie, dan kun je alles zelf zien!

 

Frank